Hoofdsteun goed in stellen
De hoofdsteun speelt een cruciale rol als het gaat om jouw veiligheid. We delen hier enkele waardevolle tips over hoe je de hoofdsteun op de juiste manier kunt instellen.
Binnen het uitgebreide scala aan autoinstellingen en veiligheidsvoorzieningen is er één element dat vaak over het hoofd wordt gezien: de hoofdsteun. Toch is dit essentieel voor jouw veiligheid. Tijdens een botsing houdt de hoofdsteun jouw hoofd vast en beschermt het jouw nek, wat een van de meest kwetsbare punten van jouw lichaam is. Hierdoor voorkom je dat jouw hoofd plotseling naar achteren slingert en dat je wervelkolom verdraait, wat bekend staat als een ‘whiplash’.
Helaas gebruiken veel automobilisten (en hun passagiers) een verkeerd afgestelde hoofdsteun die meestal te laag staat. Vaak komt dit door tijdsgebrek na het wisselen van bestuurder of simpelweg doordat men het belang ervan niet begrijpt. Dit is zonder twijfel gevaarlijk.
Begin met het afstellen van de stoel, vooral voor de bestuurder, aangezien dit de basis is voor een goede zithouding. Houd rekening met de volgende punten:
- Wanneer je met jouw bekken achterin de stoel zit, mag jouw linkerbeen niet overstrekt zijn bij het ontkoppelen of bij een automaat als je rust met je voet op de steun.
- Jouw heupen en knieën moeten zich op dezelfde hoogte bevinden om de juiste hoogte in te stellen.
- De hoek van de rugleuning moet gemiddeld 100 graden zijn. Moet je naar voren buigen met jouw schouders wanneer je het stuur vasthoudt? Pas dan de rugleuning meer rechtop aan. Ben je daarentegen te krap aan het zitten, verstel dan de rugleuning iets meer naar achteren. Zorg ervoor dat jouw polsen rusten op de stuurrand terwijl jouw armen gestrekt zijn en jouw schouders tegen de rugleuning leunen.
Een simpele regel voor het goed afstellen van een hoofdsteun is als volgt: de bovenkant van de hoofdsteun moet op dezelfde hoogte zijn als de bovenkant van jouw hoofd. Een lagere steun ondersteunt jouw nek, maar niet jouw hoofd. Te hoog is ook niet goed.
Om de hoogte aan te passen, gebruik je de kleine knoppen onderaan of bovenaan de rugleuning van de stoel om de steun omhoog of omlaag te brengen.
Een ander belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de afstand tussen de achterkant van je hoofd en de hoofdsteun. De hoofdsteun moet contact maken met je achterhoofd zonder druk op je nek uit te oefenen. Je kunt deze afstand aanpassen door te spelen met de hellingshoek van de rugleuning. Sommige hoofdsteunen kunnen ook in een hoek worden versteld.
Let ook op de hoofdsteunen van andere passagiers nadat je jouw eigen hoofdsteun goed hebt afgesteld. Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor dit soort situaties en we denken niet altijd aan het aanpassen van hun hoofdsteun. Dit geldt vooral wanneer kinderen achterin een auto zitten waar de stoelen niet vaak worden gebruikt en waarvan de hoofdsteunen zijn neergeklapt om het zicht niet te belemmeren.