Automobilist mag smartphone wel bedienen maar niet vasthouden
Het bedienen van een smartphone die in een houder is geplaatst is niet strafbaar. Het hof in Leeuwarden heeft bepaald dat dit niet namelijk niet hetzelfde is als het vasthouden van een telefoon. Vasthouden is wel strafbaar, bedienen dus niet. Maar hoewel dit niet strafbaar is, is het niet verstandig want ook het bedienen van een telefoon in een houder leidt af in het verkeer.
Er is veel te doen over het gebruik van de smartphone in het verkeer. Een kantonrechter had vorig jaar geoordeeld dat ook bedienen van de telefoon in een houder strafbaar was. Die uitspraak is nu door de hogere rechter teruggedraaid.
In de wet staat dat de telefoon niet mag worden ‘vastgehouden’. Als een automobilist een telefoon bedient terwijl deze in een houder zit, is dat volgens de rechter niet hetzelfde als de telefoon echt vasthouden. De bestuurder kan daar dan ook niet voor beboet worden.
Uitspraak kantonrechter
De zaak was in hoger beroep terechtgekomen bij het gerechtshof nadat een automobilist vorig jaar een boete van 239 euro kreeg. Hij bediende de telefoon die in een houder op het dashboard van zijn auto zat. De kantonrechter vond dit hetzelfde als ‘vasthouden’. In eerdere uitspraken was bepaald dat van vasthouden ook sprake is bij bijvoorbeeld het klemmen van de telefoon tussen oor en schouder en het vastbinden van de telefoon aan de pols. Maar is bedienen daarmee wel gelijk te stellen? De kantonrechter vond dus van wel.
Uitspraak van het hof in hoger beroep
Het Openbaar Ministerie wilde meer duidelijkheid en ging net als de bestuurder in hoger beroep. De uitspraak van de kantonrechter had ook veel kritiek gekregen. Want als je wel het touchscreen van je auto mag bedienen, maar niet van je smartphone, dan lijkt dat nogal willekeurig. Bedienen is bovendien toch echt iets ander dan vasthouden. Dat vond het hof ook. Door de uitspraak van het gerechtshof is het nu duidelijk dat bedienen wel mag, zolang je dat veilig doet.
Let op!
Automobilisten kunnen nog altijd een boete krijgen als zij een telefoon bedienen die in een houder zit, maar dat moet dan zijn omdat ze gevaarlijk rijgedrag vertonen. De boete kan dan op basis van artikel 5 van de Wegenverkeerswet worden gegeven, waarin staat dat het verboden is om gevaar op de weg te veroorzaken. Beter is het natuurlijk om de smartphone helemaal niet te bedienen tijdens het rijden, zie ook onze tips voor veiliger omgaan met de smartphone in de auto.
Nina heeft privaatrecht gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht, met als specialisatie letselschade- en gezondheidsrecht. Ze heeft een bijzondere affiniteit met medische wetgeving, zo heeft ze haar afstudeerscriptie geschreven over de gebrekkige wettelijke bepalingen waar het gaat om de bescherming van patiënten. In 2012 is ze gaan werken bij AHL Advocaten op de sectie letselschade. In 2014 is Nina beëdigd tot advocaat en ze werkt sinds 1 februari 2017 bij Slot Letselschade.
ADVOCAAT
Geef een reactie