Passagiers met letselschade
Het komt in de praktijk regelmatig voor, ongevallen waarbij passagiers gewond raken. De vraag die dan opkomt is of zij hun letselschade kunnen claimen, zo ja op wie. Wat zijn je rechten als passagier? Op welke verzekeringen kun je een beroep doen? Onderstaand een kleine greep uit de dagelijkse praktijk. De conclusie is dat passagiers hun schade altijd kunnen claimen.
PASSAGIER IN AUTO, EENZIJDIG ONGEVAL:
In een flauwe bocht verliest de bestuurder om onverklaarbare redenen de macht over zijn auto, vliegt uit de bocht en botst tegen een boom. Hij reed niet te hard, het ongeval is een raadsel voor iedereen. Het letsel lijkt aanvankelijk mee te vallen, alleen de passagier breekt door de klap een been. De gewonde passagier stelt de bestuurder van het voertuig waarin hij zich bevindt aansprakelijk voor zijn schade. Via de wettelijk verplichte aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM-verzekering) van de bestuurder wordt de schade volledig vergoed.De WAM-verzekeraar van die auto vergoedt de schade van de passagier volledig.
PASSAGIER IN AUTO, BOTSING:
Op een kruising vindt een zwaar verkeersongeval plaats waarbij twee auto’s betrokken zijn, beide bestuurders zijn schuldig aan het ontstaan van de aanrijding. De gewonde passagier stelt de bestuurder van het voertuig waarin hij zich bevindt aansprakelijk voor zijn schade. De WAM-verzekeraar van die auto vergoedt de schade van de passagier volledig. De verzekeraars regelen vervolgens onderling de verdeling van de schade.
PASSAGIER OP SCOOTER:
Twee vriendinnen gaan een avondje stappen, zij gaan met de scooter. Op weg naar huis rijden zij op een fietspad waar in het midden een metalen paaltje is geplaatst. De bestuurder stuurt hier vlak langs, maar doet dit zo kort dat de passagiere met haar voet tegen het paaltje botst. Gevolg: meerdere gebroken tenen. De passagiere stelt haar vriendin die de scooter bestuurde met succes aansprakelijk. Via de WAM-verzekering wordt haar schade volledig vergoed.
PASSAGIER IN BUS:
Na een dag werken gaat mevrouw Jansen met de bus naar huis. In een scherpe bocht gaat het vervolgens helemaal mis, de buschauffeur rijdt te hard, moet flink remmen en mevrouw Jansen wordt uit haar stoel geslingerd. Zij komt uiterst vervelend terecht en breekt haar arm.
Op grond van artikel 8:105 BW is de vervoerder aansprakelijk voor dood of letsel van een reiziger door een ongeval tijdens de reis. De aansprakelijkheidsverzekeraar van de bus moet de passagiere volledig schadeloos stellen.
CONCLUSIE: PASSAGIERS HEBBEN ALTIJD RECHT OP VERGOEDING VAN HUN LETSELSCHADE
De passagiers in bovenstaande voorbeelden hebben één ding met elkaar gemeen: zij zitten niet aan het stuur, geven geen gas en kunnen niet remmen. Aan de oorzaak van het ongeval konden zij niets doen. Zij hebben recht op vergoeding van hun letselschade. Ook als er geen Ongevallenverzekering (OI) of Schadeverzekering Inzittenden (SVI) is. Goed om te weten en een hele geruststelling.
Meer informatie?
Veel passagiers weten niet dat zij recht hebben op schadevergoeding. De gespecialiseerde advocaten en juristen van Slot Letselschade beschikken over de juiste deskundigheid en ervaring om dit voor u te beoordelen. Als u recht op heeft op vergoeding van uw schade, stellen we de schade voor u vast en verhalen deze op de aansprakelijke partij. In dit soort gevallen is dat kosteloos. Wilt u gebruik maken van onze dienstverlening of heeft u andere vragen? Vul dan gratis de Claimwijzer in op www.slotletselschade.nl of bel ons op telefoonnummer 030-6980690.
Andra heeft rechten gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. In 1998 is zij afgestudeerd in de richtingen privaatrecht en strafrecht. Van huis uit heeft zij een grote affiniteit met de gezondheidszorg.
Tijdens haar studie liep zij een aantal maanden stage op een advocatenkantoor, waar zij voor het eerst in aanraking kwam met de letselschadepraktijk. Dit rechtsgebied had meteen haar grote belangstelling. Daarom heeft zij voor haar afstudeerscriptie privaatrecht gekozen voor een onderwerp op het gebied van (medische) aansprakelijkheid: “De aansprakelijkheid voor bijwerkingen van farmaceutische producten”.
Geef een reactie