Eigen schuld, dikke bult?

Als u letsel heeft omdat u zelf een ongeval heeft veroorzaakt, heeft u door eigen schuld meestal geen recht op schadevergoeding. Maar soms heeft u daar wel recht op.

Vul voor gericht advies onze Claimwijzer in

Wanneer toch recht op schadevergoeding?

Soms heeft u ondanks eigen schuld, toch recht op schadevergoeding. Hieronder volgt een korte opsomming van de meest voorkomende situaties waarin ook bij eigen schuld toch recht bestaat op schadevergoeding:

Werknemers worden door de wet extra beschermd en hebben bij een arbeidsongeval meestal recht op volledige schadevergoeding. Bij een arbeidsongeval is de werkgever meestal 100% aansprakelijk voor de vergoeding va de schade van de werknemer.

  • Ongeval van een kind dat jonger is dan 14 jaar.

Omdat jonge kinderen de gevaren van hun eigen handelen vaak niet goed kunnen inschatten worden ze extra beschermd door de rechter. Kinderen jonger dan 14 jaar hebben dan ook meestal recht op volledige schadevergoeding, ook als ze zelf erg onvoorzichtig zijn geweest.

  • Inzittende, ook als de bestuurder een auto-ongeval veroorzaakt.

Ook al is de bestuurder van de auto schuldig voor het veroorzaken van een ongeval, de inzittenden van die auto zijn niet schuldig. Zij hebben daarom vrijwel altijd recht op volledige schadevergoeding. Dit geldt ook voor opzittenden achterop een motor, scooter of brommer.

Voetgangers en fietsers worden als kwetsbare verkeersdeelnemers extra beschermd. Zijn ze jonger dan 14 jaar dan hebben ze bijna altijd recht op 100% schadevergoeding. Zijn ze ouder dan 14 jaar, dan bestaat minimaal recht op 50% schadevergoeding. Dus als er sprake is van 60% eigen schuld, dan is er toch recht op 50% schadevergoeding. Als de eigen schuld minder is dan 50%, dan wordt het percentage schadevergoeding uiteraard nog hoger. Bij 25% eigen schuld, hoort 75% schadevergoeding.

  • Billijkheidscorrectie

Soms zijn de gevolgen van het letsel zo ernstig, dat na toepassing van de normale vaststelling van de eigen schuld, de vergoeding toch hoger wordt vastgesteld. Als bijvoorbeeld sprake is van 25% eigen schuld, dan kan bij ernstig letsel de schadevergoeding toch op meer uitkomen dan 75%.

Het is dus vaak mogelijk om ondanks eigen schuld, uw schade toch geheel of gedeeltelijk vergoed te krijgen. Wij informeren u graag verder over uw mogelijkheden.

Route naar ons kantoor