schade-vakantie-letsel
Coen de Koning
Coen de KoningAdvocaat

Ongeluk op vakantie: (hoe) krijg ik mijn schade vergoed?

Breng uw relaties op de hoogte.

Bent u al aan het dagdromen over die heerlijke zon-zee-strandvakantie? Of bent u in uw hoofd uw backpack al aan het inpakken voor die fantastische rondreis? De zomervakantie staat weer voor de deur. Dat betekent voor veel mensen ein-de-lijk die welverdiende reis naar een heerlijk vakantieoord. In dat droombeeld past natuurlijk geen ongeluk op vakantie.

Maar helaas zitten ongelukken in een klein hoekje, ook op vakantie. Stappen in een stuk glas in het zand. Uitglijden op de natte vloer bij het zwembad. Of een verkeersongeval tijdens dat leuke dagtripje. Overkomt u een ongeval in het buitenland, dan komen er veel onbekende en zorgwekkende dingen op u af. U bent de lokale taal niet machtig. U moet naar een onbekend ziekenhuis. En u kent de regels niet over aansprakelijkheid en schadevergoeding.

Ineens stelt u zichzelf de vraag: dekt mijn reisverzekering eigenlijk wel al mijn schade?

Helaas is het antwoord vaak nee. Uw reisverzekering dekt meestal slechts een deel van de kosten die u moet maken. Zoals medische kosten en extra reiskosten voor uw terugkeer naar Nederland. De meeste reisverzekeringen kunt u tegenwoordig ook uitbreiden qua dekking. Ze hebben vaak een dekking voor verloren of gesloten goederen. Of een standaard vergoeding tot een maximum bedrag (vaak € 25.000,00) als u blijvend letsel oploopt. U betaalt daar dan wel een hogere premie voor. En dat is direct ook de reden waarom veel mensen niet kiezen voor zo’n aanvullende polis. Want hoe groot is nou de kans dat u uitgerekend in die paar weken vakantie een ongeluk overkomt?

Maar zelfs als u een uitgebreide reisverzekering heeft, wordt het overgrote deel van uw schade bij (ernstig en blijvend) letsel niet vergoed. Denk aan inkomensverlies, studievertraging, hulp in de huishouding en smartengeld

Maar dat betekent niet direct dat u zelf met die schade blijft zitten.

Kan ik iemand aansprakelijk stellen voor schade na een ongeluk op vakantie?

Gelukkig is het antwoord op die vraag vaak ja.  Enkele voorbeelden van soorten ongelukken en welke partij daarvoor aansprakelijk kan worden gesteld:

Ongeluk op vakantie met pakketreis: reisorganisatie aansprakelijk

Een georganiseerde reis – ook wel pakketreis genoemd – is een reis waarbij u vervoer, verblijf en/of accommodatie gecombineerd heeft geboekt. Een los gekocht vliegticket of een autovakantie is dus geen pakketreis. Maar een vakantie waarbij zowel de vliegreis als het hotel zijn inbegrepen, valt wel onder de term pakketreis. Ook als u die reis via internet heeft geboekt.

Heeft u zo’n pakketreis geboekt en overkomt u een ongeluk tijdens de reis of bij de accommodatie? Dan kunt u daarvoor dus de reisorganisatie aansprakelijk stellen. Wilt u hier meer over weten? Lees dan hier verder.

Verkeersongeval: veroorzakende automobilist aansprakelijk

Als er bij een aanrijding in het buitenland alleen Nederlandse auto’s betrokken zijn dan is Nederlands recht van toepassing. Ook is er bij ongevallen binnen Europa regelgeving die het het slachtoffer iets gemakkelijker maakt. U kunt dan uw schade in Nederland claimen. U moet dan wel weten bij welke verzekeraar de schadeveroorzakende automobilist verzekerd is. Vul daarom altijd het schadeformulier in.

Voor ongeluk op vakantie met een buitenlandse auto buiten Europa, is het recht van toepassing van het land waarin het ongeval plaatsvindt. Vaak betekent dat (logischerwijs) dat de schadeveroorzakende automobilist aansprakelijk is. Maar wie maakte de verkeersfout? In Nederland heeft verkeer van rechts bijvoorbeeld voorrang. Maar in veel andere landen geldt die verkeersregel niet. En wat zijn de regels bij scooterongevallen?

De lokale verkeersregels zijn vaak ingewikkeld geschreven en in een taal die u niet kent.

Tips:

Als u een ongeluk op vakantie overkomt, zorg er dan altijd voor:

  • dat u foto’s en filmpjes van de plaats en omstandigheden van het ongeval maakt
  • u de gegevens van getuigen noteert
  • u samen met de andere automobilist op papier zet hoe het ongeluk is ontstaan.

Slot Letselschade helpt

Wij wensen alle vakantiegangers natuurlijk vooral een fijne vakantie. Maar als u onverhoopt toch letsel oploopt, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers. Wij kunnen dan beoordelen of het mogelijk is uw schade te claimen.

Bel ons op 030-6980690vul onze claimwijzer in of stuur een e-mail naar info@whiplashletsel.nl.

Coen de Koning

Coen de Koning studeerde rechten in Amsterdam aan de UVA en werd in 1994 beëdigd als advocaat. Hij heeft altijd aan de slachtofferkant gewerkt.

Coen probeert altijd buiten de rechter om tot een oplossing te komen, maar als dat niet lukt, dan schroomt hij niet om te procederen. Zo was hij als advocaat betrokken bij een tweetal baanbrekende arresten van de Hoge Raad (Slot/Manege Bergamo en Kooiker/Taxicentrale Nijverdal). Coen heeft veel ervaring met de Wet Deelgeschillenprocedure en is lid van de Denktank Overlijdensschade.

Coen de Koning

ADVOCAAT

Alle specialisten

2020-03-10T10:04:29+00:00

Geef een reactie

Go to Top